חדשות

פיתוח חדשני: מדבקה לטיפול במלנומה להחדרה מהירה של תרופה תת עורית

מדבקה עם יכולת להחדרת תרופות מהירה דרך העור, שאמורה להחליף תרופות וחיסונים הניתנים כיום בהזרקה, פותחה בארה"ב ותוצג היום בכנס החברה האמריקאית לכימיה

מדבקת המיקרו-מחטים, המחדירה את התרופה בתוך דקות לעור. הסרגל בס"מ. צילום: Celestine Hong and Yanpu He/ MIT

מדבקה עם יכולת להחדרת תרופות מהירה דרך העור, ובכלל זה לטיפול במלנומה ובמחלות סרטן אחרות, פותחה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) ותוצג היום (ב') לראשונה לתקשורת בכנס החברה האמריקאית לכימיה המתקיים בסן דייגו, קליפורניה. המפתחים ציינו כי המדבקה אמורה להחליף גם תרופות או חיסונים הניתנים כיום בהזרקה.

הפיתוח כוון במטרה לתת מענה לחולי מלנומה – מחלת סרטן העור הקטלנית ששיעור התחלואה בה מצוי ב-30 השנים האחרונות במגמת עלייה בעולם, ובמיוחד בארה"ב. שם מדי שנה מאובחנים כמעט 100 אלף מקרים חדשים ו-20 אמריקאים מתים ממנה מדי יום, כך לפי נתוני האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה.

המדבקה שפותחה נועד להחדיר דרך העור את החומר התרופתי כנגד המלנומה כדי לתקוף את תאי הסרטן. צוות הפיתוח בחן את יעילותה על עכברים ועל דגימות עור שנלקחו מבני אדם. היעד הרחוק יותר: המדבקה תשמש לחיסון כנגד המחלה וכאמור, יש לה יישומים רבים אחרים.

בכנס החברה האמריקאית לכימיה, החברה המדעית הגדולה בעולם, מוצגים השנה יותר מ-9,500 פיתוחים וממצאי מחקרים שונים.

"למדבקה שלנו מעטפת כימית ייחודית ודרך פעולתה מאפשר להדביק אותה לעור ולסלקה ממנו בתוך דקה בעוד החומר התרופתי ממשיך לחדור לתוך העור", מסר אחד מחברי צוות המחקר בתדרוך מוקדם לתקשורת. המדבקה מפיקה תגובה איתנה (robust antibody response) כפי שהוכח על עכבר חי, ובניסוי על עור אנושי הראתה תגובה אימונית (immune response) טובה וחזקה".

חומר תרופתי במשחה חודר לעור אבל רק למרחק קצר (עומק) משטח פני העור. החדרה תוך שימוש במחט זריקה היא יעילה אבל מלווה בכאב ויש לא מעט מטופלים שאינם חשים בנוח כאשר הם צריכים לקבל זריקות.

כיום יש מדבקות עם שכבת מיקרו-מחטים שהדבקתן על פני העור אינה מכאיבה. הן מבצעות את פעולת החדרת החומר התרופתי לתוך העור, שכבה אחרי שכבה, כשמעטפת המדבקה היא במטען חשמלי חיובי ושלילי. החומר התרופתי הוא בצורת פילם דק מאוד על פני מעטפת המדבקה. אלא שהבעיה עם סוג זה של מדבקות היא שיש צורך בלחיצה מתמשכת עליהן בעוד החומר חודר דרך שכבות העור, והפילם עצמו דביק. כדי שהחומר התרופתי יגיע ליעדו, יש צורך בהמתנה של 90 דקות עד שכמות מספקת של חומר תרופתי תעזוב את המדבקה ותיכנס לעור.

המדבקה החדישה יותר שתוצג היום בנויה אחרת. היא מבוססת על פולימר עם תגובת pH והיא בת שני חלקים: הראשון מכיל קבוצה של חומצות אמינו במטען חיובי ומהן עשויות המיקרו-מחטים. בבואן במגע עם ה-pH של העור, התגובה המיידית היא נייטרלית. החלק השני מכיל נגזרות חומצה פחמנית (carboxylic acid) ללא מטען חשמלי במיקרו-המחטים שבבואן במגע עם העור, נוצר מטען שלילי. כאשר שכבת המיקרו-מחטים נתקעת בעור, פילם החומר התרופתי עוזב את המדבקה וחודר פנימה.

בניסוי על עכברים השתמשו החוקרים בחלבון מביצת תרנגולת (אובלבומין) כמודל נוגדן. הניסוי כלל השוואה עם תוצאות החדרת חומר תרופתי בזריקה תת-עורית ותוך-שרירית. המיקרו-מחטים ייצרו תגובת נוגדן פי תשעה יותר מזו שבזריקה לתוך שריר (למשל, כפי שהדבר מבוצע בחיסון בזריקה לשפעת) ופי 160 ברמת הנוגדן של זריקה תת עורית (כמו בחיסון לחצבת). כן הובררה יעילות הפעלת המערכת החיסונית בדגימות עור אנושי.

ד"ר פולה המונד, שהצוות שלה פיתח את המדבקה, מסרה כי הטכנולוגיה הזאת יכולה לשמש להחדרת חומרים תרופתיים גם כטיפול במחלות זיהומיות שונות, "אבל אנחנו נרגשים במיוחד שסיפקנו כלי נוסף לארסנל הכלים שבידי האונקולוגים".

כדי ליצור את החיסון למלנומה פותח נוגדן הכולל סמן ביולוגי, מרקר, המציג פעילות יתר של תאי סרטן העור וגם חומר מסייע, adjuvant  המפעיל סיגנל למערכת החיסונית ומגביר את תגובתה. בניסוי זה זוהה המבנה האופטימלי של מדבקת המיקרו-מחטים המיועדת להפעלת תאי המערכת החיסונית באופן ישיר דרך העור. חלק זה של הניסוי בוצע על עכברים. ההערכה: תאים אלה ינדדו למערכת הלימפה ויגייסו תאים נוספים של המערכת החיסונית כדי לתקוף את הגידול הממאיר של המלנומה.

נושאים קשורים:  תרופות,  מלנומה,  חיסון,  חדשות,  החברה האמריקאית לכימיה
תגובות