מחקרים

מהו הקשר בין צריכת נתרן לאטופיק דרמטיטיס?

במחקר נמצא כי הגבלת צריכת הנתרן בתזונה עשויה להיות אסטרטגיה חסכונית ובעלת סיכון נמוך לניהול אטופיק דרמטיטיס

30.07.2024, 15:14
צריכה מוגבלת של נתרן להפחתת הסיכון לשבץ מוחי ומחלות לב וכלי דם (אילוסטרציה)

הקשר בין תזונה לאטופיק דרמטיטיס עדיין לא מובן היטב ויכול לסייע בהסברת השונות במהלך המחלה. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA Dermatology, ביקשו חוקרים לקבוע באיזו מידה רמה גבוהה יותר של צריכת נתרן בתזונה, המוערכת באמצעות נתרן בשתן כסמן ביולוגי, קשורה לאטופיק דרמטיטיס בקבוצת חולים מבוססת אוכלוסייה.

מחקר חתך זה כלל משתתפים בוגרים (בני 37-73 שנים) ממאגר המידע הבריטי Biobank, שבחן את הפרשת הנתרן בשתן במשך 24 שעות. הערכת הפרשת הנתרן נעשתה באמצעות דגימת שתן חד-פעמית שנאספה בין ה-31 במרץ 2006 ל-1 באוקטובר 2010, וכן חישובים מתוך מחקר שיתופי בינלאומי ספציפי למין על מלח, גורמים אחרים ומשוואת לחץ הדם, ששילב מדד מסת הגוף (BMI), גיל וריכוזי אשלגן, נתרן וקריאטינין בשתן. הנתונים נותחו בין ה-23 בפברואר 2022 ל-20 במרץ 2024.

החשיפה העיקרית במחקר הייתה הפרשת נתרן בשתן במשך 24 שעות. כמו כן, התוצא העיקרי היה אטופיק דרמטיטיס או אטופיק דרמטיטיס פעיל, שזוהה באמצעות קודי אבחון ורישום מתוך רשומות רפואיות אלקטרוניות. בנוסף, מודלים של רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית, מותאמים לגיל, מין, גזע, אתניות, מדד הקיפוח של Townsend וחינוך, שימשו להערכת הקשר.

המדגם האנליטי כלל 215,832 משתתפים (גיל ממוצע 56.52 [סטיית תקן 8.06] שנים; 54.3% נשים). כמו כן, ההפרשה המשוערת הממוצעת של נתרן בשתן למשך 24 שעות הייתה 3.01 (סטיית תקן 0.82) גרם ליום, ול-10,839 משתתפים (5.0%) הייתה אבחנה של אטופיק דרמטיטיס. רגרסיה לוגיסטית מרובת משתנים גילתה שעלייה של 1 גרם בהפרשת הנתרן בשתן המשוערת ל-24 שעות הייתה קשורה לעלייה בסיכוי לאטופיק דרמטיטיס (יחס סיכויים מותאם 1.11, רווח בר-סמך 95%:1.07-1.14), לעלייה בסיכוי למחלה פעילה (11.16, 1.05-1.28), ולעלייה בסיכוי להחמרת המחלה (1.11, 1.07-1.15). בנוסף, בקבוצת אימות של 13,014 משתתפים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי, צריכת נתרן גבוהה ב-1 גרם ליום, שהוערכה באמצעות שאלוני זיכרון תזונתי, הייתה קשורה לעלייה בסיכון לאטופיק דרמטיטיס (1.22,1.01-1.47).

החוקרים מסכמים כי הפחתת צריכת הנתרן בתזונה עשויה להיות גישה חסכונית ובעלת סיכון נמוך לניהול אטופיק דרמטיטיס.

מקור:

Chiang BMYe MChattopadhyay AHalezeroglu YVan Blarigan ELAbuabara K. Sodium Intake and Atopic Dermatitis. JAMA Dermatol. 2024;160(7):725–731. doi:10.1001/jamadermatol.2024.1544

נושאים קשורים:  מחקרים,  אטופיק דרמטיטיס,  נתרן,  מזון רווי נתרן,  גורמי סיכון
תגובות